Elbe Express yazarı Ali Akdemir, Hamburg’daki dernekleri mercek altına aldı. İşte Akdemir’in çok ses getirecek yazısı…

Hamburg’daki derneklerde neler oluyor?
Hamburg’ta irili ufaklı değişik düzeylerde faaliyet yürüten sportif, meslek, müzik, kültürel, politik, sosyal, bölgesel amaç güden onlarca Türkiye kökenli derneğimiz vardır. Elimde kesin olmayan rakamlara göre, bu derneklerin sayısı 120’nin üzerindedir. Bunların bir kısmı sadece görüntüde var olup, tabela derneği diye adlandıracağımız türden arka planda başka işlerle uğraşan dernek statüsündedir. Hatta bu derneklerin arasında ilginçtir’ki “Eşek” adıyla kurulup, daha sonra kapanan dernek dahi mevcuttur.
Bu derneklerin bazılarında son zamanlarda ilginç gelişmeler yaşanmaktadır. Sorunlu dernekler adeta kaynayan kazan gibidir. İki başlı yönetimler, bağlı oldukları fedarasyon tarafından görvden alınan başkan ve yönetim kurulu üyeleri, faaliyet yürütmedikleri için dernekler masası tarafından kapatılanlar, birbirlerini mesnetsizce suçlayan yöneticiler, mahkemeye taşınan olaylı genel kurullar, kendilerinden haber alınamayıp sırra kadem basan dernek ve yöneticiler, iç tartışmaları nedeniyle çalışma yapamayan dernekler, bunlara somut örneklerdir. Bazende Aynı köy, şehir, bölge için çalışma yaptığını söyleyen ama ayrı ayrı faaliyet yürüten derneklerimiz dahi mevcuttur. Bazılarından ise hiç ses seda çıkmamaktadır. Bunlardan birisi de 22.02.2009’de kurulan Türk Tabipler Derneğidir. Bu dernekten uzun süredir haber alınmamaktadır. Dernek hakkında bir şey duyan gören varsa lütfen haber versin de bilgilenelim.
Aslında kuruluş aşamasında birbirleriyle anlaşıp, önlerine koydukları hedef ve amaçları doğrultusunda güzel duygularla yola çıkıp, bir süre sonra neredeyse birbirleriyle kanlı bıçaklı düşman haline gelen birbirlerinin kirli çamaşırlarını ortaya koyan derneklerimiz neden bu duruma düşmektedir. Yanlış olan nedir? Neyi yanlış yapmaktadırlar bunun çok detaylı yönleriyle ele alınıp araştırılması gerekmektedir. Bu konu da sanırım sosyal medya fenomeni olan, Asım Kılıç’ın söyleyecekleri olacaktır.
Yarın Hamburg ADD genel kurulu yapılacaktır. Umarım demokratik ve Atatürkçülere layık bir genel kurul yapılır da tartışmaların önü arkası kesilir.
HTBB 5. Olağan Genel Kurulu ve Bir Kaç Tespit
Genel Kurulunu yakın bir zamanda sessiz sedasız gerçekleştiren dernekler’den birisi benim de kurucu üyesi olduğum iki dönem yönetim kurulu ( yedek ), iki dönem de denetleme kurulu üyesi olarak görev yaptığım 2010 yılında dernekleşen Hamburg Türk Basın Birliği’dir. Aslında 2002 yılından beri Hamburg ve çevresinde, farklı fikir ve siyasi görüşlerden, Türkiye kökenli basın mensuplarını bir araya getiren, buluşmaları 2010 yılında resmiyete dönüştüren bir dernektir. Altını çizerek vurgulamalıyım ki HTBB farklı medya organlarında çalışan, farklı dünya görüşü ve düşüncelere sahip basın mensuplarının bir çatı buluşabileceği bir mesleki yapıdır.
HTBB bünyesinde bugüne kadar 4 başkan değişikliği gerçekleşmiştir.
İkbal Özakıncı’nın kurucu başkanlığıyla başlayan süreç, Erdal Altuntaş’tan Mehmet Atak’ın başkanlığı devralmasıyla yeni çalışma döneminde de devam etmektedir. Şu anda Hamburg Türk Basın Birliği bünyesinde 33 üye bulunmaktadır. 16 kurucu üyeden şuan 9’unun HTBB yer aldığı, üyelerden Sedat Açıkbaşında kansere yenik düstüğü basın birliği kurulduğu sekiz yıl içersinde, üç kez de Türkiye’ye kültürel ve basın ziyareti gerçekleştirmiştir.
Demokratik Bir Secim
HTBB’nin genel kurulunda 33 üyeden 29 u hazır bulundu. Genel Kurul’da hazır bulunan 29 üyeden, oy seçme ve seçilme hakkı olan 25 üyenin seçim’de oy kulandığı yarışta iki başkan adayı kozlarını paylaştı. . Mehmet Atak ve Hamdi Gökbulut. Genel kurulda her iki başkan adayıda başkan olduklarında neler yapacaklarını üyelere anlattılar. Demokratik bir sekilde yapılan seçim sonucunda Mahmet Atak toplam oyların 17’sini alarak başkanlık koltuğuna oturdu. Mehmet Atak’ın ekibiyle birlikte toplantıda daha hazırlıklı olduğu gözlendi. Mehmet Atak üyelere, yönetim kurulu organları seçimi için kendi listesini içeren 10 kişilik bir aday listesi sundu. Bu listeyi yapılan seçimde, listede olmayan, Ertaş Akçelik ve Ali Akdemir delmeyi başardı. Ertaş Akçelik’in başkan yardımcılığına ve Ali Akdemir’in de yönetim kuruluna seçildiği oylama öncesi ve sonrası kısa süreli hararetli bir tartışma yaşandı.
YORUM: Bana göre topu topu 25 kişinin oy kullandığı seçimde 10 kişilik taraf listesine gerek yoktu. Seçimde dileyen kişiler özgürce aday olabilir veya aday gösterilebilirdi.
Bence genel kurulda HTBB’nin birlik ve beraberlik ruhuna uygun düşecek geniş tabanlı bir konsensus sağlanabilirdi.
Genel Kurul ile ilgili sosyal medyada yapılan bir paylaşımda ise, genel kurul’dan bir resim paylaşılarak altına taraflı yorum yapılmış. Söz konusu genel kurul yönetim kurulu toplantısı gibi gösterilmeye çalışılmış. HTBB üyesi bir arkadaşımız ve TGH başkanı kastedilerek yönetim kurulu toplantısında bu kişilerin ne işleri var diye sorularak, genel kurul üzerinde şaibe yaratılmak istenmiştir.
Herkes tarafindan bilinir’ki genel kurullar şeffaftır ve herkese açık olarak yapilir. Üstelik bu bir de, Basın Birliğinin genel kuruluysa eğer.
Genel kurulda söz konusu adı geçen üyemizin olduğu kadar, 30 üyeli derneğin bağlı olduğu bir çatı örgütü kurumunun ( TGH ) başkanı da doğal olarak misafir olarak toplantıda hazır bulunabilir.
Bu yorumu yapan gazeteci olan kişinin önce konuyla ilgili doğru bilgilenmesi ve ondan sonra yorum yapması daha yakışı alırdı, diye düşünüyorum
Türk Tabipler Derneği TGH HTBB Hamburg
Kısa Bilgi
- Tarih : 2018-03-17 18:44:10
- İçeriği Yazdır
- Bir Arkadaşa Gönder
- Sık Kullanılan Olarak Kaydet
- İçeriği Bildir